Vaihtoehtomedian uutiset

Valtamedian uutiset

UutisTakaa artikkelit

6.3.2017

Ylen ulkomaanuutisten väri on ylen liberaalinen (2017)

Kyllästyin tässä muutama viikko sitten lukemaan Suomen valtamedia Ylen ulkomaanuutisia, ja peräänkuulutan nyt riippumattomampia uutislähteitä. Vinkit ovat tervetulleita kommenteissa, kiitos.

Otin kuitenkin YLEn lähempään tarkasteluun, koska se mainostaa itseään melko näkyvästi sekä riippumattomana että luotettavana. Parhaillaan YLEn luotettavuudesta on meneillään ulkopuolinen tutkimus jonka tulokset toivottavasti korjaavat asiaa. Luottamus Yleen on kansan silmissä laskenut viimeisinä vuosina, joskin se on edelleen huomattavan korkea. Lue viimeisen linkin otsikko pienellä varauksella. Luottamukseksi mitattiin vuonna 2015 92% ja se on laskenut 86%:iin.

Riippumattomuuden osalta nykytilannetta voidaan tarkastella ulkomaanpolitiikan avulla, sillä se paljastaa melko nopeasti minkä väristä maalia toimituksen seinillä käytetään. Jokainen yksittäinen toimittaja ei uutisiaan väritä mutta HYVÄ JOURNALISMI on monelta kadoksissa. Näin ei ole aina ollut, ja toivottavasti tämä korjaantuu ettei "valtamediamme" muutuu "valemediaksi", tai ettei valta tarkoita poliittista valtaa kuten nyt näyttää.


Obamasta (kuva oikealla) YLE on uutisoinut huomattavasti postitiivisempaan sävyyn kuin Trumpista (kuva oikealla alla). Rääväsuisesta poliitikosta kuten Trump on helppo vetää raflaavia otsikoita, mutta otsikoiden negatiivinen sävy todella pistää silmään. Pieni raflaavuus on sikäli ymmärrettävää, sillä YLEn tavoite on suuri kattavuus myös nuorempien lukijoiden osalta.

Poliitikon, varsinkin Amerikan presidentin suoranainen haukkuminen otsikoissa on valitettavaa, ja mahdollisesti jopa haitallista Suomen ulkomaan suhteille. Poliitikon todellista tasoa ei mitata kuuntelemalla tapaa puhua, vaan tarkastelemalla tekoja, sekä sanojen vaikutuksia hallinnon tekoihin.

Tekojen osalta Trump on näillä näkymin pesemässä Obaman. Vaikkakaan en mielelläni käytä lähteenä poliittisesti värittynyttä Washington Postia (liberaalien äänenkannattaja Yhdysvalloissa), heillä on tähän kohtaan mukava mittari:

Antamistaan 40 vaalilupauksesta oman kampanjansa aikana Barack Obama onnistui lopulta pitämään yksitoista. Aikaa lupauksilleen Obama sai 8 vuotta, joten työtahti oli reilu lupaus per vuosi. Saisiko tällä CV:llä töitä teidän firmassanne?

Donald Trump antoi kampanjansa aikana 60 lupausta joiden toteutumista WaPo myös seuraa. Kuuden työviikon jälkeen niistä on toteutunut kuusi. Ainakin alussa työtahti on hurja.

Lupausten ohella Trump on ensimmäinen presidentti Amerikassa joka nosti ihmissalakuljetuksen torjunnan kärkeen käskyssään rikollisuuden torjunnassa ("president executive order" eli presidentin toimeenpaneva käsky). Kyse on maailman 3. eniten rahaa liikuttavasta rikollisuuden muodosta, ja todella vakavasta ongelmasta erityisesti lapsille. Maailmassa katoaa vuosittain noin 8 miljoonaa lasta, näistä yli 800 000 Yhdysvalloissa. Ongelman suuruudesta saa käsityksen kun ajattelee että joka 92. lapsi katoaa. Onneksi ei meillä Suomessa.

Ihmissalakuljetukseen liittyviä pidätyksiä on tehty Amerikassa nyt kuudessa viikossa enemmän kuin vuonna 2014 yhteensä. Listaan sisältyy Amerikan historian suurin ihmissalakuljetuspidätys, 474 rikolliseksi epäiltyä, Kaliforniassa 29.1.2017. Samassa yhteydessä saatiin pelastettua 28 lapsiuhria ja 27 aikuista. Ongelma on valtava ja työ jatkuu. Mutta mahtuiko tämän työn uutisointi YLEn ulkomaanuutisiin? Ei. Jostain syystä jotkut Trumpiin liittyvät uutiset jäävät vähemmälle huomiolle. Lisää maalia seiniin... Tai annetaankin koko kunnia Obamalle, ehkä sitten mahtuisi? Näinhän eräät uutistahot myös Euroopassa ovat toimineet.

4.3.2017 Amerikassa paljastui melkein Watergate -mittaluokan skandaali jossa esitetään ex-presidentin hallinnon sekaantuneen nykyisen presidentin kampanjan aikaiseen salakuunteluun. Tapauksen etenemistä voi seurata Twitterissä hashtägeillä #wiretap ja #obamagate. YLEn ensimmäiset uutiset aiheesta olivat värittynyttä ja vajavaista (jälkimmäinen aavistuksen parempi), joten löysin paremmaksi lähteeksi tällä kertaa National Reviewn englanninkielistä tarjontaa. Tämmöistä objektiivisuutta ja syvemmälle luotaavaa journalismia toivoisin jatkossa myös YLEn toimittajilta enemmän, kiitos!

Tekojen ohella politiikon rajuillakin sanoilla saattaa olla taustalla syvempiä merkityksiä. Maailman media on mm. löytänyt syy-yhteyksiä mahdolliseen suunniteltuun eroon Trumpin turvallisuuspoliittisen neuvonantajan, Michael Flynnin osalta. Jos Trump huomasi hallinnossaan vuodon, tässähän käytettiin vastavakoilua melko taitavasti sen paikkaamiseen, ja ero oli luonnollinen seuraus. YLE uutisoi aiheesta kuitenkin lähes samoin kuin Amerikkalanen liberaalimedia. Muita skenaaarioita löytyy esim. Los Angeles Timesin tai Washington Timesin artikkeleista. Hyvä journalisti ja Amerikan politiikkaa tunteva Suomalainenkin toimittaja ottaisi vastavakoiluun liittyvät vaihtoehdot huomioon, varsinkin kun aihe käsittelee vakoilua.

Nykyisin monet toimittajat YLEssä jättävät kuitenkin taustat ja motiivit vähemmälle, juttunsa lyhyiksi, otsikot hieman harhaanjohtaviksi ja siten vaikuttavat joko tahallaan tai tahattomasti yleisön mielipiteeseen. Muita mielipidevaikuttamisen kannalta olennaisia seikkoja ovat:
  • Mitkä uutiset valikoituvat etusivulle
  • mitä jaetaan ja mihin aikaan
  • ja erityisesti, mitä jätetään kertomatta
Myöskään näistä YLEn ulkomaanuutiset ei selviä katsauksestani puhtain paperein. Jos etusivulle valikoitumiseen vaikuttaa jutun kiinnostavuus (jakojen ja lukijoiden määrä), vika on mielenkiinnottomassa sisällössä. Monasti sisällöksi paljastuu yksinkertainen käännöstyö huonosti valituista jo ulkomailla poliittisesti värittyneistä uutislähteistä. Tai sitten toimituksessa on  omaperäisempi käsitys siitä mitkä uutiset ulkomailta ovat Suomelle tärkeitä.

Toivon että YLEn ulkomaan toimitus huomaa kiinnostavuutensa laskun ajoissa. Myös poliittiset päättäjämme jotka näyttävät pitävät YLEä tiukassa talutusnuorassa voisivat päästää nuorasta irti ja ANTAA TOIMITTAJIEN NÄYTTÄÄ TÄYDEN AMMATTITAITONSA. Mutta uskaltaako hallituksemme tarjota kansalleen riippumatonta laatujournalismia? Toivon tätä myös journalistien puolesta, vapaamman ja oikeudenmukaisemman työilmapiirin takia.

Yhteisesti rahoitetulla (YLE-vero) uutistoimituksella on selkeä motiivi toimia kansan parhaaksi. Kysymys näyttääkin olevan siitä kuka milloinkin määrittää kansan parhaan. Uutisten osalta tämän voisi jättää ihan kokonaan lukijan vastuulle - emme suinkaan ole tyhmiä, ja yhä useampi näkee maalipinnan alle.

Ei siellä nyt ihan ruostetta ole, mutta eivät kaikki halua sinistä. Lukijoilla on maalia kotonakin. Henkilökohtaisesti väritän uutiseni mieluiten itse ihan omilla maaleillani, milloin milläkin, joten sopisiko pyytää teiltä ihan sellainen hyvä tasainen pohjamaali? Olette juuri nyt parhaimmillanne paikallisuutisissa! Nykyisellä veron määrällä pystytte aivan varmasti parempaan.

YHTEENVETO: Ylen ulkomaantoimitus näyttää seuraavan tänä vuonna maailman liberaalista mediaa kuin koira hihnassa, ja käyttää myös lähteinään liberaalista mediaa. Ulkomaanuutiset luotaavat harvoin syvemmälle taustoihin, ja asioiden todenperäisyydessä luotetaan liiaksi yksittäisiin, valmiiksi poliittisesti värittyneisiin lähteisiin. Uutisia ei voi kommentoida suoraan uutissivulle, joten lukijatkaan eivät pääse helposti jakamaan tarkempaa tietoja toisilleen. Suosittelen lukijoille etsimään samoista aiheista useampia kirjoituksia, ja huomautan että YLE ei käsittele joitakin merkittäviäkään maailman tapahtumia ollenkaan. Joukossa on kuitenkin loistavia yksittäisiä toimittajia, kuten Aishi Zidan.

Käsitelty uutislähde: YLE Ulkomaanuutiset, Suomi

Kuvat: Käsitelty ruutukaappaus (5.3.2017) YLEn 75 viimeisimmästä uutisesta kategoriassa Barack Obama (ylempi kuva) ja Donald Trump (alempi kuva).

Allekirjoittanut on riippumattoman median puolestapuhuja sekä ihmisistä, yhteisöistä, motiiveista ja taustoista kiinnostunut lukija. Blogin tarkoitus on kannattaa riippumatonta, journalismin eettisiä periaatteita noudattavaa uutistarjontaa. Blogi nostaa esiin hyviksi havaittuja uutislähteitä ja paljastaa myös vähemmän laadukkaita. Pyrin kirjoituksissani objektiivisuuteen, mutta korostan vastakkaista mielipidettä niissä kirjoituksissa jotka käsittelevät riippuvaista mediaa, molempiin suuntiin. UutisTellaan.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Imatralaisen mukaan kokoomusnuoret ovat suoremmalla linjalla, rahat pois Yleltä. Mun mielestä jos menevät hukkaan poliittisen vallan mediaan, nuoret puhuvat asiaa. Toisaalta, jos saataisiin Ylestä tasa-arvoinen niin onhan yhteisesti rahoitetussa talossa hyvääkin. Kiitos, luen kyllä yleensä vähän lyhempiä juttuja... (wink)

yleveronmaksaja kirjoitti...

Ulkopuolisen selvitystyön tuloksia odotellaan toukokuussa. Mutta tuskin mikään muuttuu. Tänään journalistiliitto uutisoi, että Ylen strategiasta päättäminen siirtyy hallintoneuvostolle, mutta ei vaikuta sisältöön. Kuulostaa kyllä aika oudolta.

KeijoK kirjoitti...

Yle on ollut poliittisesti värittynyt jo 40-luvulta ja tähän päivään saakka, tämän kun ymmärtää niin näkee siitä läpi. Tietysti pitää sitten etsiä sen toisenkin laidan mielipide, kyllä se totuus jostain sieltä välistä usein löytyy. Kaikki nuoret ei tätä välttämättä vielä tiedä. Itselle on jo kertynyt muutama vuosikymmen tuota "medialukutaitoa", mitä sitten onkin. Kiitokset kirjoittajalle, aihe on toistaiseksi ollut aina ajankohtainen.