Vaihtoehtomedian uutiset

Valtamedian uutiset

UutisTakaa artikkelit

8.3.2017

Uutisointi WikiLeaksin Vault7 tietovuodosta

Vakoilumaailman toistaiseksi suurin tietovuoto, WikiLeaksin 7.3.2017 vuotama "Vault7" joka paljasti CIA:n käyttämät kyberaseet on uutistoimituksille merkittävä tapahtuma. Valveutunut lukija tulee huomaamaan että uutiskanavia käytetään tässä monin tavoin:

FAKTA: Emme tiedä miten vakoilutietoja on käytetty.

Miksi maailmassa on vielä huomattava määrä järjestäytynyttä rikollisuutta? Eikö näin laaja vakoilu olisi mahdollistanut sen kitkemisen? Tämä on vain yksi välttämättä esiin nouseva kysymys. Journalistien tehtävänä on ottaa selvää, mutta ns.valemedia tulee varmasti nostamaan esiin monenlaisia skenaarioita totuutena jo etukäteen, kun samalla toisen laidan valemediat nostavat esiin päinvastaisia vaihtoehtoja totuutena.

LUKIJALLE tilanne on haastava. Huomioidaan yllä mainittu fakta, ja koetetaan lukea uutisten läpi. Positiivisena puolena, tapauksen uutisointi TUO ILMI ERI UUTISTOIMITUSTEN LUOTETTAVUUTTA ja mahdollistaa valemedioiden paljastamista kaikilta ideologisilta sekä rahoitetuilta tahoilta. UutisTakaa ottaa tässä vahvan roolin.

Fakta: Wikileaks on tähän saakka ollut tarkka vuotojensa todenperäisyydestä, ja nyt paljastetettujen dokumenttien laatu puhuu sen puolesta että ne ovat autenttisia.

Koska asiasta ei koskaan voi olla 100% varma, muutamat uutistoimistot saattavat kyseenalaistaa dokumenttien aitouden. Mikäli tämä tuodaan uutisissa esille pienenä mahdollisuutena, voidaan puhua hyvästä journalismista. Mikäli uutinen taas pohjaa dokumenttien todennäköiseen epäaitouteen tai peräänkuuluuttaa aitouden todistamista, voidaan epäillä että uutisella on piilomotiiveja.

Fakta: CIA on vuodon perusteella kehittänyt kyberaseita vähintään vuodesta 2000. Vuonna 2016 kehitystyössä kerrotaan olleen 5000 CIA:n hakkeria, osa heistä Euroopassa toimien Frankfurtin lähetystön kautta.

Voimme olettaa että kyberaseita ei ole kehitetty turhaan, vaan niitä on myös käytetty vuosien varrella. Uutiset jotka tuovat esiin vain nykyisiä puolueita tai nykyistä hallituksen henkilöstöä ovat todennäköisesti väritettyjä. Uutiset jotka tuovat esiin kyberaseiden pidempiaikaisen käytön ovat todennäköisesti luotettavampia. Journalistilta voidaan odottaa katsausta vähintään vuoteen 2000 saakka, jos artikkeli käsittelee mahdollisesti syyllisiä tahoja.

Fakta: Työkaluja on voitu käyttää kaikkien tähän saakka soitettujen Skype-puheluiden nauhoittamiseen ja WhatsApp, Signal ja Telegram viestien lukemiseen. Viestien kaukoluku "saastuneissa" laitteissa on mahdollista ennen kuin viesti salataan.

Merkittävää on kohta ON VOITU. Se ei tarkoita että niin olisi tehty, mutta se ei sulje pois tätä mahdollisuutta. Uutiset jotka pitävät tätä epätodennäköisena tai mahdottomana, luoden siten turvallisuudentunnetta tavallisen kansan keskuudessa, ovat mahdollisesti värittyneitä. Journalisteilta voidaan odottaa vähintään tämmöisen mahdollisuuden esiin tuomista.

Fakta: Vuoto luettelee useita käyttöjärjestelmiä (Windows, Linux, Mac OX...), virustorjuntaohjelmistoja (Avast, Comodo, F-Secure...), mobiilikäyttöjärjestelmiä (Android, iOS, Blackberry...) ja palveluita, sekä yksittäisiä laitemallistoja kuten Samsung SmartTV:n puheentunnistuksella varustetut mallit. Television osalta vuoto mainitsee, että fyysinen kontakti (USB-tikku) televisioon vaadittiin vuonna 2014. Vuoto ei mainitse kehittyikö "Weeping Angel" -ohjelma myöhemmin verkon kautta asennettavaksi, eikä sitä missä vaiheessa fyysinen kontakti kyseisiin TV-malleihin olisi saatu.

Vuoto on selkeästi lajiteltu ja kattava, joten laitteita mainitsevien uutisten voidaan olettaa pysyvän vuodon dokumenteissä mainituissa ohjelmistoissa. Koska ohjelmaluettelo on kuitenkin valtava, emme voi odottaa että kukaan journalisti toisi esiin kaikki mahdollisuudet. Lukijat tulevat todennäköisesti löytämään suppeampia, esimerkiksi yhteen laitteeseen tai ohjelmaan keskittyviä artikkeleita. Journalistilta voidaan kuitenkin odottaa mainintaa vakoilun laajuudesta, parhaassa tapauksessa jopa lukijoiden auttamista muunkin tiedon pariin.

Fakta: Vakoilua on voinut tapahtunut myös suljetuissa, internetin ulkopuolisissa verkoissa. Vakoilu vaatii näissä tapauksissa fyysisen kontaktin kyseisessä verkossa olevaan laitteeseen.

Vault7 vuoto, sekä WikiLeaksin aikaisempi agenttien matkustuskäytäntöjä esiin nostava vuoto tuovat selkeästi esiin, että CIA:n agentit ovat saattaneet poiketa yritysten tai hallitusten sisäisissä tietoverkoissa. Agentti on voinut esimerkiksi saapua mustalla diplomaattipassilla Frankfurtin lähetystöön, maahantuloviranomaiselle on voitu kertoa maahantulon syyksi konsultaatio lähetystön tietojärjestelmien osalta, ja tämän jälkeen matkustaa Suomeen ja soluttaa itsensä suljetun tietoverkon pariin.


Käsitelty uutislähde: WikiLeaks Vault7 -lehdistötiedotteeseen (eng.) liittyvä uutisointi yleisesti.

Kuvat: Käsitelty. Alkuperäinen Pixabay, CC0 Public Domain


Allekirjoittanut on riippumattoman median puolestapuhuja sekä ihmisistä, yhteisöistä, motiiveista ja taustoista kiinnostunut lukija. Blogin tarkoitus on kannattaa riippumatonta, journalismin eettisiä periaatteita noudattavaa uutistarjontaa. Blogi nostaa esiin hyviksi havaittuja uutislähteitä ja paljastaa myös vähemmän laadukkaita. Pyrin kirjoituksissani objektiivisuuteen, mutta korostan vastakkaista mielipidettä niissä kirjoituksissa jotka käsittelevät riippuvaista mediaa, molempiin suuntiin. UutisTellaan.

1 kommentti:

Kale kirjoitti...

Kiitoksia! Huomattavasti mielenkiintoisempi teksti tällä kertaa. Ei kai tässä rehellisen yksityisihmisen tarvitse huolestua, ellei vakoilutietoja sitten ole käytetty rikolliseen toimintaan. Alan seuraamaan kirjoitteluanne.