Vaihtoehtomedian uutiset

Valtamedian uutiset

UutisTakaa artikkelit

17.3.2017

Tuomari Hawaijilla määräsi vastoin Trumpin presidentin käskyä maahantulokiellosta

Tuomitessaan tuoreen maahantulopäätöksen Hawaijilla Obaman nimittämä tuomari Derrick Watson toimi vastoin presidentin määräystä. Media Suomessa ei ole tarkastellut uutista laajemmin, joten UutisTakaa päätti tarttua taustoihin. Tuon esiin sekä tuomarin henkilökohtaista että Hawaijin oikeudellista taustaa.

Presidentti Barack Obama nimitti tuomari Watsonin


Derrick Kahala Watson on syntyjään Hawaijilta (1966) ja valmistui Kamehameha koulusta vuonna 1984 joten paikallistuntemusta löytyy. Hän valmistui Harvadin yliopiston lakitieteelliseltä vuonna 1991, samana vuonna kuin Obama. Hän toimi USA:n valtion apulaissyyttäjänä Hawaijilla vuodesta 2007 vuoteen 2013. Obama nimitti hänet Hawaijin alueelliseen tuomaristoon jossa hän aloitti vuonna 2013. Tässä virassa hän palvelee edelleen, viimeisimpänä tuomionaan Trumpin maahantulokieltomääräyksen kumoaminen.

Presidentti Obama vieraili Hawaijilla ennen tuomiota


Obama vieraili saaristossa vain pari päivää ennen kyseistä tuomiota. Tämä oli yllätysvierailu Honoluluun saaren pohjoisosan Golf-keskukseen Mid Pacific Country Club. Reddit -foorumilla eräs tarkkasilmäinen lukija oli kuitenkin nähnyt hänet syömässä saaren eteläisessä kaupungissa Hon Thai ravintolassa vain muutaman minuutin päässä tuomari Derrick Watsonista. Obaman ja Watsonin mahdollista tapaamista ei ole varmistettu, mutta olisi yllättävää jos vanhat yliopistokaverit eivät tapaisi ollessaan näin lähellä toisiaan.

Hawaijin oikeuslaitos ei ole ajan tasalla ihmissalakujetuksessa


Vuonna 2013 kirjoitetun tutkimuksen mukaan yksi pääsyistä Hawaijilla yleiseen ihmiskauppaan sekä maaseudun työväkeä että lapsiprostituutiota koskien on oikeuslaitoksen yleisesti tunnettu toimimattomuus. Suomennan tässä osan kyseisen tutkimuksen abstraktista:

"Epäonnistuneiden syytteiden jälki-ilmiö. Tutkimukseen osallistuneet tietolähteet kertoivat että korkean tason ihmiskauppa -syytökset joiden käsittely päättyi syyttämättäjättämispäätökseen viljely-yritysten Aloun Farms ja Global Horizons osalta saattavat heikentää tulevia toimenpiteitä. Yleisesti julkistetut syytteiden epäonnistuneet käsittelyt saattavat johtaa uhrien epävarmuuteen siitä, mikä lasketaan laittomaksi ihmiskaupaksi ja myös ihmiskauppaan syyllistyvien odotuksiin siitä että he pääsevät pälkähästä hankkiessaan työntekijöitä."

Hawaijin ihmiskauppa käsittää myös lapsiprostituutiota


Yksi maailman huolestuttavimmista ja tuottavimmista rikollisuuden muodoista on Hawaijilla valitettavan yleistä. Paikallisissa lehdissä on tuhansia seksiä tarjoavia mainoksia joten kyseessä on tuottoisa bisnes myös Hawaijilla. Vuonna 2014 kirjoitetun paikallisen lehtiartikkelin mukaan ongelma on vain kasvanut.

Tuomari Watson ei ole käsitellyt ihmiskauppatapauksia


Hawain aluetuomaristossa istuu kaksi Obaman, kasi Clintonin, kaksi Reaganin ja yksi Bushin nimittämä tuomari. Tuomari Watson käsittelee parhaillaan mm. usean kymmenen yksityisen tahon nostamaa syytettä pankkia vastaan koskien asuntolainan takaisinperinnän oikeudenmukaisuutta. Usea yksityinen ihminen menetti asuntonsa Obana hallinnon aikaisen asuntolainakuplan puhjettua, ja tähän saakka pankit ovat pääsääntöisesti voittaneet lainatapauksia koskevat oikeudenkäynnit ympäri Amerikkaa.

Joitakin tietoja Derrick Watsonin taustoista poistetaan Internetistä


Esimerkiksi paikallislehti KMJJ:n kirjoittama artikkeli joka tarkasteli Watsonin taustoja poistettiin tänään. Valitettavasti en ehtinyt arkistoida kyseistä uutista, sillä tarkoitukseni oli tarkastella myös siinä esitettyjen väitteiden todenperäisyyttä. Amerikan liberaalimedia sen sijaan kirjoittaa Watsonista ylistävään sävyyn.

Yhteenveto


Obaman tiedetään työskentelevän Trumpin hallintoa vastaan, ja näiden jopa minun taidoillani selvitettävien yhteyksien esiintuominen aiheen uutisoinnissa olisi mielestäni ollut hyvän journalismin perusedellytys. Valitettavasti jälleen kerran suurin osa päämedioista Suomessa tyytyi kirjoittamaan aiheesta vajavaisesti, muutamat jopa Trump -vastaisesti. Suomen päämedia Yle kirjoitti aiheesta hyvin lyhyesti. Koska Trumpin kuuden Islamilaisen maan maahantulokiellolla voi olla merkitystä myös Suomelle lisäten maahanmuuttoa kohti Eurooppaan, Suomalaisen median olisi voinut odottaa pureutuvan aiheeseen huomattavasti perusteellisemmin.

Lue myös nämä (englanninkielisiä uutisia)



Kuvalähde: video, Michael Hall

Ei kommentteja: