Vaihtoehtomedian uutiset

Valtamedian uutiset

UutisTakaa artikkelit

17.9.2017

Presidentti Niinistö: Maahantulo ei ole päättymässä

Median luotettavuutta kansan silmissä voidaan melko hyvin arvioida sillä, kuinka media nostaa esiin arvovaltaisimmat puheenvuorot ajankohtaisesta keskustelusta. 2017 syksyn hyvin ajankohtainen aihe, maahanmuutto, on noussut vahvasti esiin Turun terroriteon, maahanmuuttajien sosiaalietuuksien sekä EU-linjausten myötä.

Ehdottomasti arvovaltaisimman ja merkittävimmän puheen aiheesta on antanut presidentti Sauli Niinistö puheessaan suurlähettiläskokouksessa 22.8.2017, jossa hän sanoi:
"Maahantulo ei ole päättymässä. Edessämme on vaikea keskustelu: Miten ylläpitää humaania yhteisöämme samalla vaarantamatta sitä? Tämä keskustelu on syytä käydä perinpohjaisesti."
Tämähän on suora kutsu medialle herättää avointa keskustelua kansan keskuudessa. Kuinka siis media on tähän presidentin "huutoon" vastannut?

YLE, verorahoin pyöritettävä valtakunnan päämedia, ei uutisoinut puheesta ollenkaan. Vastaavana toimittajana presidentin kanslian julkaistessa puheen toimi Marit af Björkesten, joka nimitetettiin tehtävään keväällä 2017 Atte Jääskeläisen erottua.

MTV Uutiset, mainosrahoitteisen Bonnier-konsernin omistaman MTV3:n uutisyksikkö lainasi puhetta toisen, eduskunnan toimivaltuuksia käsittelevän artikkelin yhteydessä. Otsikko ei varsinaisesti käsitellyt keskustelua maahanmuutosta mutta artikkelin johdannossa esiin nostettiin Turun terrori-isku. Uutinen löytyy mtv.fi -sivustolta otsikolla "Presidentti Niinistö uskoo eduskunnan täydentävän viranomaisten toimivaltuuksia"

HS mainitsi puheen seuraavan otsikon alla: "Lisää valtuuksia viranomaisille, vaativat hallitusryhmät – Risikon mukaan laittomasti maassa olevien piilottamisesta voisi rangaista" (HS, Politikkaa 22.8.2017). Muut Sanoma Oyj:n omistamat mediat (mm. IS, Nelonen, Taloussanomat) eivät osallistuneet tämän uutisointiin. Sanoma OYj:n omistaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Iltalehti otsikoi huomattavasti rohkeammin: "Niinistö jyrähti terrorismista ja maahanmuuttokeskustelusta" (IL, Uutiset, Politiikka 22.8.2017). Omistaja Alma Media, jonka suurin yksittäinen omistaja on Ilkka Yhtymä Oyj, hallitsee uutisointia myös medioissa Aamulehti, Kauppalehti ja Talouselämä. Näistä myös Aamulehti jakoi puheen otsikolla "Niinistö suurlähettiläspäivillä: "Suomi ei voi sulkea rajojaan sulkeutumatta itse". Ilkka ei jakanut uutista.

Uusi Suomi, Niklas Herlinin yksityisesti omistama porvarillinen verkkolehti (vuodesta 2007) nosti lainauksen suoraan otsikoksi:
Presidentti Niinistö sanoo sen suoraan: ”Maahantulo ei ole päättymässä” (US, Kotimaa, Turvapaikanhakijat 22.8.2017)

UutisTakaa arvioi


Pisteyksen (1-5) kriteereiksi on valittu hyvän journalistisen tavan noudattaminen otsikoinnissa ja artikkelissa, sekä uutisen herättämä, presidentti Niinistön toiveen mukainen avoin kansalaiskeskustelu. Mainitsen myös erikseen, mikäli media ei salli kansalaiskeskustelua suoraan artikkelin alla. En tässä arvioi yhdenkään median luotettavuutta kokonaisuutena, vaan yksittäisen artikkelin arvoa median luotettavuuden mittarina. Kokonaisuutena luotettavuutta tulee arvioida huomattavasti laajemmalta pohjalta, mutta puheen arvovaltaisuuden ja aiheen tärkeyden kannalta tämä yksittäinen tarkasteltava on myös median luotettavuudelle suuntaa antava.

Uusi Suomi: *****
Otsikointi on rehellinen ja tarttuu suoraan artikkelin pääsisältöön. Artikkeli on lyhyt mutta ytimekäs ja herätti lukijoiden parissa asiallista (joskin myös asiatonta) keskustelua. Toimittajana uutispäällikkö Teppo Ovaskainen.
Iltalehti: ****
Otsikointi on yliampuva, joka tietysti omalta osaltaan herättää enemmän keskustelua mutta on ilmeisesti vaikuttanut myös keskustelun tasoon. Artikkeli sen sijaan nostaa hyvin esiin presidentin puheen pääkohdat. Toimittajana Kreeta Karvala, uutispäällikönä Tuukka Matilainen
Aamulehti: ***
Otsikko viittaa puheeseen mutta toimittaja Kimmo Brandt jättää sen artikkelissa marginaaliseen arvoon muutenkin lyhyessä kirjoituksessaan. Artikkeli ei onnistunut herättämään laajaa keskustelua, kommentteja tuli verkkoartikkeliin vain kahdeksan.
 Helsingin Sanomat: **
HS:n toimittaja kirjoitti aiheesta pidemmin ja onnistui herättämään laadukasta keskustelua. Hyvän journalismin vastaisesti toimittajan nimeä ei kuitenkaan kerrota, ja otsikoinnissa nostetaan esiin vähempiarvoinen ministeri Risikon lainaus presidentti Niinistön puheen sijaan.
 MTV Uutiset / STT: **
Otsikointi on hieman harhaanjohtava, sillä artikkeli ei varsinaisesti onnistu käsittelemään sitä. Kaiken kaikkiaan artikkeli on luettavuudeltaan sekava, liian monta asiaa on koetettu tunkea samaan juttuun ja tärkeimmät kohdat jäävät sen takia vähäiselle näkyvyydelle. Artikkeliin ei myöskään tullut yhtään kommenttia kansalaisilta. Hyvän journalistisen tavan vastaisesti toimittajan nimeä ei myöskään mainittu.
Muita puheen maininneita ovat ainakin poliittinen verkkolehti Verkkouutiset, useita paikallislehtiä toimittava Keski-Suomen Media Oyj (mm. Keskisuomalainen), Pohjoissuomalainen Kaleva, Itä-Suomalainen Karjalainen sekä Etelä-Suomalainen ESS.

Puhetta eivät sen sijaan sanallakaan maininneet:

 YLE: *
On mielestäni jopa kansallinen häpeä että valtakunnan päämedia ei uutisoinut ollenkaan kyseistä puhetta, asian ajankohtaisuudesta ja presidentin arvovallasta huolimatta. Toisaalta vaikka olisikin uutisoinut, YLE ei hyväksy kommentointia uutistensa alla toisin kuin kaikki muut vertaillut mediat.
Ilta-Sanomat: *
Tabloidilehdistä suurimman olisi odottanut uutisoineen aiheesta, varsinkin kun kilpailija Iltalehti keräsi sillä peräti 116 kommenttia, vaikka IS:n lukijat ovatkin keskimäärin vähemmän kiinnostuneita politiikasta. Mietin, liittyykö tämä eri omistajatahojen intresseihin vai oliko IS:n omistajataho katsonut uutisen riittävän jaettavaksi HS:ssä, joka muutenkin keskittyy enemmän politiikkaan. Joka tapauksessa IS voidaan laskea yhdeksi valtakunnan merkittävimmistä keskustelun herättäjistä joten uutisointi olisi ehkä ollut paikallaan.

Myös vaihtoehtomedia tarttui lauseeseen yllättävän kevyesti, esimerkiksi rasistisena tunnettu mvlehti.net ei maininnut puhetta, ei myöskään maahamuuttovastaisena tunnettu oikeamedia.com.

Hieman yllättäen myöskään Turun Sanomat ei tarttunut aiheeseen.

Yhteenveto


Kaiken kaikkiaan presidentin sanat jäivät liian vähälle uutisarvolle ja herättivät liian vähän avointa keskustelua. Kuvittelisin presidentin huomauttavan tästä YLE:n hallintoneuvostoa jossain vaiheessa.

Jos haluat osallistua keskusteluun aiheesta itse, suosittelen laadukkainta keskustelua Uuden Suomen artikkelin alla.


Lähteet: Linkitetty suoraan artikkeliin. MTV:n lähdeartikkeli on jätetty kirjoitettuun muotoon artikkelissa olevan pakollisen ja ääntä sisältävän videomainonnan vuoksi.
Kuva: Tasavallan presidentin kanslia

Ei kommentteja: