Vaihtoehtomedian uutiset

Valtamedian uutiset

UutisTakaa artikkelit

20.6.2017

Sipilä, Orpo ja Soini vastaan toimittaja Lauri Nurmi - Luotatko ministeriin vai journalistiin

Ministerit Petteri Orpo ja Juha Sipilä seuraavat tarkasti, kun
IL-TV kysyy ministeri Sampo Terholta suunniteltiinko
eduskuntaryhmä Uusi Vaihtoehto hallituksessa etukäteen. Kuva: IL-TV
Hallituksella on tämän päivän luottamusäänestyksessä parlamentaarinen enemmistö mutta ei demokraattista enemmistöä. Äänestyksen avainkysymys on se, pitävätkö kansanedustajat luotettavampana Lännen Median toimittaja Lauri Nurmea vai hallituksen ministereitä. Kyseessä on perustuslain §60, jonka mukaan

"Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia."

Ennakkoasetelma


Toimittaja Lauri Nurmi sekä hallitustrio Sipilä, Orpo ja Soini ovat esittäneet julkisuuteen päinvastaisia väitteitä, ja kansanedustajien tehtävänä on tänään päättää kumpaa tahoa he uskovat. Lauri Nurmi jakoi Turun Sanomissa 3.6.2017, 10 päivää ennen "Uusi vaihtoehto" -eduskuntaryhmän muodostamista, useista eri hallituslähteistä saamansa tiedon:

"Suomen hallituksessa on käyty vakavia keskusteluja siitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmän soinilais-terholainen enemmistö muodostaisi oman eduskuntaryhmänsä ja jatkaisi hallituksessa."
 "Halla-ahon perussuomalaisista irtisanoutuva ryhmä koostuisi ainakin noin 20 kansanedustajasta."

Usea suomalainen media, mukaan lukien YLE, Helsingin Sanomat, Turun Sanomat ja MTV siteerasivat samana päivänä tai myöhemmin (ks. lähteet) Lauri Nurmen paljastuksia. Nurmi on myöhemmin tarkentanut Aamulehdelle että hallituslähteitä oli "enemmän kuin yksi" ja että keskusteluja Jussi Halla-Ahon voiton varalle olisi hallitustriossa käyty jo toukokuussa.

Ulkoministeri Timo Soini, entinen Perussuomalaisten puheenjohtaja, nyk. ilman puoluetta eduskuntaryhmässä Uusi vaihtoehto, vastasi toimittajalle heti 3.6. blogillaan rajuin sanoin, syyttäen samalla muitakin tahoja valeuutisoinnista:

"Nykyisen valemedian aikakautena minun oli pakko ottaa kantaa tähän valheeseen, joka leviää  ja jota levitetään sosiaalisessa mediassa ruton lailla. Hesari häpäisi itsensä Lännen Median megafonina toimiessaan. Samaan lätäkköön lähti rypemään myös Suomen Tietotoimisto."

Eurooppa-, Kulttuuri- ja Urheiluministeri Sampo Terholta (ent. PS, nyk. eduskuntaryhmässä Uusi vaihtoehto) kysyttiin Politiikkaradion haastattelussa 5.6. huhusta, jonka mukaan 20 perussuomalaista loikkaisi puolueesta ja että Terho itse pysyisi sen jälkeen edelleen hallituksessa:

"Se on täysin lapsellinen väite."

Perussuomalaisten puoluokokous 10.6.2017 valitsi puolueen uudeksi puheenjohtajaksi Jussi Halla-Ahon, joka on kerännyt mainetta rasistisista kannanotoista ja saanut sakkorangaistuksen vihapuheesta. Hän on suosittu puolueensa jäsenten piirissä, mutta ei yhtä suosittu kahden hallituspuolueen piirissä. Hän on vaatinut kansanäänestystä EU jäsenyydestä, ja hänellä on 2015 hallitusneuvottelujen myötä kädenjälki hallitusohjelman maahanmuuttopolitiikassa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (Kansallinen Kokoomus) kertoo 10.6. oman puolueensa äänenkannattaja Verkkouutisissa:

"Jo puheenjohtajavalinta itsessään aiheuttaa vakavan pohdinnan. Pelkkä hallitusohjelmaan sitoutuminen ei enää riitä. "
"Nyt tilanne on se, että emme tiedä, onko hallituksessa takuumiestä perussuomalaisten osalta esimerkiksi edellä mainitun kirjauksen osalta. "

Keskusta ja Kokoomus ilmoittivat yhteen ääneen, Sipilä ja Orpo kirjaimellisesti samoin lausein Twitterissä 12.6.:

"Keskustelut käyty. Yhteinen esityksemme Kesk./Kok. eduskuntaryhmille: ei edellytyksiä jatkaa yhteistyötä Halla-ahon johtaman PS:n kanssa."

Myöhemmin Orpo jakoi 13.6. omalla Twitter -tilillään:

"Voimakas irtiotto Halla-ahon PS:sta. Aavistelin että lähtijöitä on,  mutta tapa ja määrä hätkähdyttää. Kunnioitettava ja rohkea päätös."



Pääministeri Juha Sipilä kertoo kuullensa ensi kertaa ryhmän perustamisesta vasta tiistaina 13.6. ennen lähtöään presidentti Sauli Niinistön luo Naantaliin. Hän oli sanojensa mukaan matkalla viemään hallituksen eroanomusta, mutta kääntyi takaisin ja poltti erokirjeen samana iltana Kesärannan saunassa. MTV:haastattelussa Sipilä myönsi kuitenkin olleensa tietoinen huhuista jo tiistaina 6.6.:

"Jotkut sanoivat, että hakevat uutta ryhmää, jos näin kävisi, mutta ei näin isoa suunnitelmaa ollut tai ei siitä minulle ainakaan kerrottu."


Lauri Nurmen aiemmin paljastama lukumäärä "vähintään 20" osoittautui yllättävän todeksi 10 päivää myöhemmin. 20 Perussuomalaisten kansanedustajaa, mukaan lukien kaikki viisi Perussuomalaista ministeriä, jättivät puolueensa ja pitivät uuden eduskuntaryhmän perustamiskokouksen tiistaina 13.6. klo 13 alkaen. MTV:n mukaan he tiedottivat kokouksessa erostaan ensin puoluejohtoa ja sen jälkeen mediaa. Virallisten asiakirjojen mukaan "Uusi vaihtoehto" -eduskuntaryhmän järjestäytymispäivä oli 26.10.1995, peruskirja toimitettiin 13.6.2017 ja ryhmä hyväksyttiin rekisteriin 19.6.2017.

Täysistunnon keskustelu


Täysistunto kokoontui keskustelemaan asiasta 19.6., kun pääministeri Sipilä katsoi tarpeelliseksi antaa eduskunnalle tiedon hallituksen parlamentaarisessa pohjassa tapahtuneesta muutoksesta. Keskustelu kesti lähes viisi tuntia ja kaikki myöhemmät asialistan aiheet (8) jäivät tämän takia pöydälle. Pääministeri Sipilä joutui useaan otteeseen vastaamaan kysymyksiin mahdollisista ennakkosuunnitelmista:

"Miksi politiikka sitten koetaan vastenmieliseksi? No, se koetaan vastenmieliseksi sen takia, että täällä kehitellään ihmeellisiä mielikuvitustarinoita, salaliittoteorioita, joihin ei ole mitään perusteita. [Kari Uotilan välihuuto] Se, että jo ennen perussuomalaisten puoluekokousta triolla olisi ollut joku suunnitelma, on täyttä mielikuvitustarinaa."
"Nyt tämä pääargumentti oppositiolla näyttää olevan se, että tästä olisi tehty käsikirjoitus jo ennen viikonloppua hallituksen piirissä. Edustaja Lindtman kysyi, voinko vakuuttaa, että näin ei ole. Voin vakuuttaa, että näin ei ole, hallituksen piirissä ei ole — ainakaan sellaisissa keskusteluissa en itse ole ollut missään mukana, että tällaista suunnitelmaa olisi tehty. Olisihan se ennenkuulumatonta miettiä puolueen puoluekokouksen mahdollisia lopputuloksia ja tehdä siihen suunnitelma etukäteen. Nämä ovat ihan mielikuvitustarinoita, joita lehdet kirjoittavat ja te täällä toistatte. Tällaista keskustelua ei ole ollut olemassa. "
"Sellaisia viitteitä esimerkiksi hallituspuolueiden kesäjuhlassa Kesärannassa oli, että jos tämä poliittinen koti palaa — niin kuin täällä on käytetty esimerkkejä — niin silloin voi liikehdintää tapahtua esimerkiksi siten, että edustajia siirtyy toisiin eduskuntaryhmiin. Tällaista keskustelua oli tiistai-iltana, muutamat perussuomalaisten kansanedustajat tällaista ennakoivat tuossa tilanteessa tapahtuvaksi. Mutta että syntyisi uusi ryhmä ja vielä näin iso ryhmä, niin tällaista keskustelua ei ole käyty. Sellaisesta en ole kuullut mitään ennen tuota viikonloppua. Sunnuntai-iltana kuulin ensimmäisen kerran jotakin mietintää olevan, maanantaina, sen jälkeen kun päätös tehtiin, että arvoeromme on kasvanut liian suureksi, nuo vaihtoehdosta keskustelut alkoivat voimistua, kello 12 tämä Uusi vaihtoehto -ryhmä oli kokoontunut, ja sen jälkeen sain siitä pöytäkirjan ja soitin muistaakseni noin 14.30 matkalla Kesärantaan ryhmän puheenjohtaja Simon Elolle ja kysyin vielä muutaman kysymyksen tähän liittyen. Ja sen jälkeen teimme yhdessä päätöksen valtiovarainministeri Orpon kanssa, että tämä prosessi keskeytetään tähän. "
"Tässä nyt tosiaan menevät huhut ja suunnitelmat sekaisin. [Eduskunnasta: Tietoisesti!] Hallituksen piirissä triona tai sellaista keskustelua, missä itse olen ollut osallisena, jossa olisi jotakin tämänkaltaista ennakoitu, mietitty saati sitten suunniteltu, ei ole ennen tuota viikonloppua ja tuota äänestyspäätöstä ollut. "
"No miten me palautamme uskon eduskuntaan ja päätöksentekoon? Ensinnäkin sillä tavalla, että emme rakenna ja vahvista syntyneitä mielikuvitustarinoita ja rakenna politiikkaamme täällä niitten ympärille, siten, että me puhumme täällä arvokkaasti toisistamme, siten, että me kunnioitamme täällä tässä salissa toisiamme ja myöskin toistemme arvoja. Tehtäväni on huolehtia siitä, että maassa on jatkuvasti toimintakykyinen hallitus. Suomessa on edelleenkin sellainen. "

Ministeri Orpo kertoi puheenvuorossaan  ettei ollut kuullut edes huhuja uuden eduskuntaryhmän mahdollisuudesta ennen viikonloppua.

"Minusta on jopa hieman huvittava ajatus, että itse olisin tai kokoomus olisi ennen perussuomalaisten puoluekokokusta ollut joissain pöydissä suunnittelemassa, mitä tehdään perussuomalaisten kokouksen jälkeen, tällaisia operaatioita ja käsikirjoituksia. [Välihuutoja vasemmistoliiton ryhmästä] On aivan selvää myöskin se, että jokainen politiikan toimija pohtii erilaisia vaihtoehtoja, mutta on täysin mahdotonta ennustaa tällaisia tapahtumia. "
"Voin vain vielä vahvistaa ja todeta sen, että hallituksen piirissä ei ollut mitään suunnitelmaa, sen kaltaista, mitä on tapahtunut."


Nyt oppositiossa istuva, alle puoleen kutistunut Perussuomalaisten eduskuntaryhmä sanoutui irti hallitusohjelman kompromisseista ja julisti ajavansa nyt oman puolueensa asiaa. He esittivät epäluottamuslauseen perustuen perustuslain §60 ministereiltä vaaditusta rehellisyydestä.

Muut oppositiopuolueet (Vihreät, KD, RKP, Vasemmisto) yhtyivät seuraavaan SDP:n ryhmäpuheenvuorossa esitettyyn epäluottamuslauseeseen:

"Tapa, jolla hallitus koottiin, ei edusta avoimen kansanvaltaisen demokratian toimintaperiaatteita. Koska hallitus ei myöskään ollut valmis uudistamaan hallitusohjelmaa ja sen arvopohjaa, hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta." 

Eduskuntaryhmä Uusi vaihtoehto esitti odotetusti Keskustan ja Kokoomuksen rinnalla hallitukselle luottamusta.

Luottamusäänestys


Eilinen keskustelu luo pohjan tänään pidettävälle äänestykselle jossa hallituksen nauttima luottamus punnitaan. Sipilän mukaan hän toimi asiallisesti tehtävänään luoda Suomelle toimintakelpoinen hallitus nopealla aikataululla, ja hän vakuuttaa ettei ollut osallistunut keskusteluihin Soinin ja Orpon kanssa uuden eduskuntaryhmän mahdollisuudesta etukäteen.

Opposition vahvin kriteeri epäluottamuslauseelle on ministerien mahdollinen valehtelu, sillä se olisi perustuslaillinen syy ehdottaa hallituksen erottamista. Kaataako siis toimittaja Lauri Nurmi Suomen hallituksen?

Ryhmäkuria on odotettavissa kaikissa eduskuntaryhmissä, ja ennakkotulokseksi (olettaen että 200 kansanedustajaa on paikalla) povataan 105 ääntä luottamuksen puolesta ja 94 sitä vastaan. 105 ääntä kuuluvat eduskuntaryhmille Keskusta, Kokoomus ja Uusi vaihtoehto, viimeksi mainitun puhemies Louhela ei saa osallistua luottamusäänestyksiin. Mutta entä jos joku Keskustan, Kokoomuksen tai Uv:n kansanedustaja vielä uskoo Suomalaiseen journalismiin ja päätyy siihen, että toimittaja on puhunut ministereitä rehellisemmin?


Lukuja


Suomessa istuu tällä hetkellä hallitus, jonka puolueiden yhteinen äänimäärä viime vaaleissa on yhteensä 39.3% lisättynä Uuden vaihtoehdon edustajien (ei puoluetta) henkilökohtaisilla äänillä 5,4%. Demokratian näkökulmasta voidaan siis puhua vähemmistöhallituksesta 44,7% ääniosuudella.

Oppositiossa istuu kuusi puoluetta joiden yhteenlaskettu osuus äänistä on 58,2%, mutta loikanneiden edustajien takia paikkaluku ei enää vastaa äänestystulosta. Parlamentaristisesta näkökulmasta katsoen onkin vähemmistönä oppositio 94 edustajapaikallaan.

Demokratia vai parlamentarismi. Totuus vai valhe. Isänmaan etu.


Tilanne on kieltämättä hankala. Jos ministerit ovat jääneet kiinni valehtelusta, hallituksen ero olisi perusteltu. Jos oletamme, että voimme luottaa ministeriemme sanaan, asia on huomattavasti monisyisempi.

Isänmaan paras etu on demokraattisesti valittu, toimivaltainen enemmistöhallitus. Puheiden mukaan hallitusohjelma ja ministerisalkut eivät ole muutoksen myötä kuitenkaan muuttumassa, joten parlamentaristisesti tarkasteltuna ongelmaa ei ole. Ongelma tuleekin siitä, mikä on äänestäjien luottamus itse demokratian toteutumiseen.

Pääministerimme katsoi että nopeampi toimintatapa, eropyynnön peruuttaminen, oli tässä tilanteessa perusteltua. Hän ei nähnyt uuden hallituksen muodostamista helpoksi ratkaisuksi ja päätti näin ohittaa demokraattisen prosessin uusien hallitusneuvottelujen muodossa kun hänelle siihen tarjoutui mahdollisuus. Tilanteessa on hänen näkökulmastaan joko vahvaa johtajuutta tai huimia lehmänkauppoja - kumpaa, jää eduskunnan päätettäväksi.

Demokratian toteutumisen kannalta tilanne on joka tapauksessa huono. Se heikentää kansan luottamusta politiikkaan ja saattaa näkyä seuraavissa vaaleissa huomattavanakin äänestysprosentin pudotuksena.

Vastakkain vaakakupeissa olivat valitettavasti Suomen tämänhetkinen tilanne ja Suomalainen usko demokratiaan. Milloin tilanne sitten on riittävän vakava että demokraattinen päätöksenteko voidaan tällä tavoin ohittaa?

Kun monella taholla tapahtuu muutoksia - Globaali säätiöinti ja säätiöiden oikeudellinen asema, menossa oleva Brexit EU:ssa, talouden käänne parempaan Suomessa - on tietty määrä vahvaa johtajuutta tarpeen.

Ovatko muutokset Suomen osalta kuitenkaan niin suuria että juuri nyt on aika työntää demokratiaa maton alle - vai olisiko isänmaan edun mukaista pikemminkin nostaa demokratian roolia ja toteuttaa suuret parlamentaariset muutokset läpinäkyvämmin. Seuraan mielenkiinnolla edustajien äänestyskäyttäytymistä juuri tänään. Kyse ei ole vain siitä luottaako eduskunta hallitukseen. Kyse on myös siitä luottaako kansa politiikkaan jatkossakin.

Eduskunnan täysistunto kokoontuu 20.6.2017 klo 14:00. Istunnon verkkolähetystä voi seurata täällä

PÄIVITYS: Luottamusäänestyksen tulos


Eduskunta äänesti ensin siitä pitäisikö epäluottamuslauseena käyttää Perussuomalaisten esittämää ministerien mahdolliseen valehteluun perustuvaa perustuslain §60 vai SDP:n esittämää, yllä mainittua epäluottamuslausetta. SDP:n lause voitti selkeästi saaden kaikkien muiden paitsi Perussuomalaisten edustajien kannatuksen.

Toisella äänestyskierroksella jossa äänestettiin itse luottamuksesta tulos oli odotettu: 104-85 hallituksen luottamuksen puolesta. Ilman ministereiden omia ääniä oman luottamuksensa puolesta tulos olisi ollut 88-85. Hallituspuolueista poissa oli vain kaksi, Keskustan edustaja Paloniemi ja Kokoomuksen ministeri Mykkälä. Oppositiopuolueista oli poissa 8 edustajaa. Eduskunnan puhemies Lohela (Uv) ei äänestänyt.

Lähteet


http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3534944/Hallituksessa+suunnitelma+Hallaahon+voiton+varalle+soinilaiset+muodostaisivat+oman+eduskuntaryhman?sivu=4
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sipila-poltti-niinistolle-osoitetun-erokirjeen-kesarannan-saunassa/6472018
https://www.aamulehti.fi/kotimaa/perussuomalaisten-jakoon-valmistauduttiin-toukokuun-alkupuolelta-lahtien-nain-tapahtumat-etenivat-200212097/
http://www.iltalehti.fi/politiikka/201706132200206202_pi.shtml
https://yle.fi/uutiset/3-9671027

https://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/orpo%20perussuomalaiset-66495
http://timosoini.fi/2017/06/juudas-meni-ja-hirtti-itsensa/
https://twitter.com/juhasipila
https://twitter.com/PetteriOrpo
https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/eduskuntaryhmat/eduskuntaryhmarekisteri/Sivut/Uusivaihtoehto-eduskuntaryhm%C3%A4.aspx
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/PoytakirjaAsiakohta/Sivut/PTK_72+2017+4.aspx
http://vaalit.yle.fi/tulospalvelu/2015/eduskuntavaalit/?ehdokkaat_##vaalipallo (lukujen laskentaan)

Artikkelia päivitetty 20.6. klo 18:45. Päivityksen lähteinä eduskunnan täysistunnon äänestystulos 1 sekä äänestystulos 2.




9 kommenttia:

UusiLukija kirjoitti...

Tulos 104-85 luottamuksen puolesta, ministereihin siis näköjään. 10 edustajaa poissa ja puhemies jätti äänestämättä kertoi iltis. Kiitos kuitenkin tästä ihan hyvästä ja puolueettomasta kirjoituksesta juuri äänestyksen alla.

katsoin kirjoitti...

Olipaha korkea äänestysprosentti. Taisivat jallituspuolueet tosiaan pelätä pysyykö ministereillä salkut käsissä. Demokratialle ei, ryhmäkurille jaa.

Anonyymi kirjoitti...

Kukahan oli tuo yksi joka uskalsi olla poissa Kekoomus-uuvattien rivistä

Simo Ruoho kirjoitti...

Poissa Keskustan riveistä: edustaja Paloniemi. Muut 48 äänestivät luottamuksen puolesta.

Poissa Kokoomuksen riveistä: ministeri Mykkänen. Muut 36 äänestivät luottamuksen puolesta.

Poissa UV:n riveistä: Ei kukaan. Kaikki 19 äänestivät luottamuksen puolesta. Puhemies jättäytyi äänestämästä.

"Väliinputoajista" Veera ruoho äänesti luottamuksen puolesta, Arja Juvonen sitä vastaan.

Äänestystulos ilman ministerien antamia ääniä oman luottamuksensa puolesta olisi ollut 88-85.

Tarkemmat tulokset täällä

UusiLukija kirjoitti...

Mitä saavatko ministerit itse osallistua äänestykseen jossa mitataan luottamusta ministereihin? Demokratiaa totta tosiaan... Kiitos joka tapauksessa äänestystiedoista. Iso läsnäolo tosiaan, taisi Soinikin tällä kertaa saapua paikalle äänestääkseen itseään.

Isosti Pettynyt kirjoitti...

Näkemys: Selvästi oli ennalta suunniteltu. Ja Soinia on siteerattu takinkääntäjänä jo useaan otteeseen ainakin kuusi vuotta, vähintään hän ei ansaitse ministerisalkkua, eikä näköjään ollut eilen edes vastaamassa edustajien kysymyksiin. Ero ainakin Soinille tuohon 60. pykälään vedoten, ja varmaan monelle muullekin ministerille tämän jälkeen. Demokratialla on pyyhitty perseitä tänään.

Anonyymi kirjoitti...

Hallitus näyttää nyt olevan kolmen kokoomuksen kooste. Rehti suomalainen mies eroaisi ihan itse hallituksesta tämmöisessä tilanteessa. Viimeksi samankaltaista näytelmää esitettiin Kekkosen aikaan SMP:ssä.

Juuri oli SSS ja nyt on KKK.

Anonyymi kirjoitti...

"rehti mies eroaisi ihan itse" hahahaha ihanko tosissasi meinaat että valtaa pitävistä löytyisi

KaleK kirjoitti...

Harjoitushyppy, takkia kääntyy taas kun loikkivat lopulta Kokoomukseen